Wszyscy kochamy majonez, szczęśliwie jest on Paleo z zasady! niestety większość majonezów dostępnych w naszych sklepach to w około 75% rafinowany olej roślinny!

Oleje roślinne zawierają znaczne ilości tłuszczów typu trans. Najczęstszym sposobem wyrobu oleju z nasion jest poddanie ich procesom chemicznym, które wymagają wybielania i użycia toksycznych substancji. Prawie wszystkie witaminy i składniki odżywcze są usuwane już na etapie produkcji. W związku z tym, zdecydowanie możemy sklasyfikować je jako źródło „pustych” kalorii.

Oleje roślinne są bardzo wysokie w kwasy tłuszczowe Omega – 6, które mogą przyczynić się do różnego rodzaju problemów. Kwas linolowy – główny kwas tłuszczowy w olejach roślinnych gromadzą się w komórkach tłuszczowych, jak również w błonach komórkowych. Prowadzi to do rzeczywistych zmian strukturalnych w obrębie tkanek naszego organizmu, jak również w mleku karmiących matek.

Oleje roślinne są bardziej podatne na uszkodzenie przez wolne rodniki. To przyczynia się do stanu zwanego dysfunkcja śródbłonka – pierwszy krok w kierunku chorób serca. Reakcje oksydacyjne mogą poważnie uszkodzić nie tylko błony komórek – powodując małe szczeliny umożliwiające przenikanie cząsteczek między komórkami, ale także inne konstrukcje, takie jak białka i DNA. Przez uszkodzenia DNA, oleje te mogą zwiększyć ryzyko raka (w szczególności raka piersi u kobiet).

Majonez nie jest zły sam w sobie, wręcz przeciwnie domowej roboty majonez ze świeżych jaj z wolnego chowu i oleju z oliwek jest nie tylko smaczny i bezpieczny, ale również przynosi wiele korzyści i wartości odżywczych dla naszego organizmu.

Zrób majonez w domu:

2 żółtka,

1 łyżka musztardy,

szczypta soli

200ml oleju z oliwek

łyżka soku z cytryny

Jajka i przyprawy miksować na wolnej mocy, powoli dodawać olej z oliwek – najpierw po kropelce, a potem wolno, ale nieprzerwanie resztę. Majonez zacznie gęstnieć w kilka sekund, kiedy będzie już kremowy należy dodać jeszcze 3 łyżki soku z cytryny i gotowe 🙂