Takie oto placki zaserwował mi mój kochany małżonek w moje urodziny. Oczywiście gluten free – zamiast mąki użył tapioki czyli skrobi z manioku. Maniok, znany też jako cassava to roślina uprawna z Brazylii. Tapioka świetnie nadaje się do bez zbożowych wypieków.

Cassava tapioka skrobia z manioku

składniki na 2 porcje:

3 jajka,

3 łyżki tapioki,

2 garści owoców jagodowych (tutaj: truskawki i jagody)

1 banan,

wiórki kokosowe (opcjonalnie).

Do wymieszania powyższych produktów używamy robota kuchennego. Dzięki temu jajka są dobrze rozbite i ciasto wydaje się być bardziej rzadkie, można je wiec lepiej rozlać na patelni i uzyskać cieńsze ciasto. Jest to szczególnie przydatne kiedy smażymy placki na naleśniki, w tym jednak przypadku ciasto może być delikatnie grubsze więc można śmiało wymieszać składniki ręcznie. Po uzyskaniu jednolitej masy przelewamy na gorąco, uprzednio wysmarowaną olejem kokosowym patelnie. Posypujemy owocami i wiórkami kokosowymi i smażymy na małym ogniu już bez przewracania.

Smacznego