W tym tygodniu odwiedza mnie mama. Razem spędzamy dni w kuchni rozmawiając, śmiejąc się i oczywiście gotując! Szykujemy wielkie porcje i wekujemy do słoików, miło będzie otworzyć zupkę, gdy mama już wyjedzie i powspominać wspólne chwile.

Dziś w menu warzywo sezony czyli dynia 🙂 Zupa krem to moja ulubiona potrawa na jesienne dni. A oto przepis:

  • jedna dynia
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka – wliczając korzeń i natkę
  • 5 cebulek
  • mleko kokosowe do zabielania (opcjonalnie)

Dynię myjemy, kroimy na kawałki, obieramy. Dodatkowa korzyść to bardzo wartościowe pestki które warto zachować, umyć i wysuszyć. Wrzucamy do garnka razem z pokrojoną marchewką i korzeniem pietruszki. Doprowadzamy do wrzenia i wtedy zmniejszamy moc kuchenki – gotujemy przez kolejne 40 min.

Natkę pietruszki (można również pokroić natkę marchewki) drobno siekamy i dodajemy do wywaru.

Cebulkę drobno posiekać, lekko posolić i przemarzyć na oleju kokosowym (lub innym tłuszczu odpornym na wysoką temperaturę, na przykład smalec lub masło klarowane). Odstawić do ostygnięcia.

Ugotowaną zupę również odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy z cebulka w robocie kuchennym lub blenderze. Przelewamy z powrotem do garnka i przeprawiamy do smaku. Osobiście lubię ostrzej przyprawioną więc dodaje następujące zioła i przyprawy:

  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • pół  łyżeczki mielonego pieprzu ziołowy
  • pół  łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • pół  łyżeczki papryki
  • pół  łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i można nakładać na talerze lub do słoików 🙂

Ja zabielam przy podaniu – 1 łyżka mleka kokosowego na porcję. Lubię też posypać pestkami z dyni.