Na liście produktów, które powinniśmy jeść wzorem naszych przodków znajduje się wiele pozycji, na szczególną uwagę zasługują jednak przede wszystkim pokarmy wysokobiałkowe takie jak choćby: mięso, owoce morza oraz jajka. Wybierając tego typu składniki nie musimy obawiać się nie tylko o uczucie głodu, jako że są one niezwykle sycące, ale również nie musimy przejmować się ich wpływem na nasz organizm.
Podstawowym źródłem energii powinien być tłuszcz, jednak tylko zdrowy tłuszcz na przykład olej kokosowy lub ekologiczne masło jeśli tolerujesz nabiał. Bardzo ważne są też zdrowe kwasy tłuszczowe omega 3 pojawiające się między innymi w rybach morskich, w zielonych warzywach liściastych oraz orzechach włoskich (tu ważna uwaga – nie mogą być to orzechy solone, powlekane miodem lub otoczone panierką).
Warzywa powinny stanowić połowę każdego posiłku, ważne jest by dieta zawierała wszystkie kolory tęczy – wygrywa jednak zielony. Owoce są również dozwolone.