Jedząc paleo w Twoim menu nie znajdzie się wiele popularnych dziś produktów. Paleo odrzuca wszystko co jest przetworzone oraz to co szkodzi człowiekowi już w natury, skupiające się na żywności o wysokim stężeniu składników odżywczych oraz o działaniu przeciwzapalnym.

Na liście produktów, których nie należy spożywać znajdują się produkty zbożowe wliczając te, które powstają z wykorzystaniem kukurydzy (która jest zbożem o najwyższej zawartości cukru), warzywa strączkowe oraz chemiczne dodatki do jedzenia.

Cukier biały, jak i wszelkiego rodzaju słodycze są tu zakazane. Alternatywą jest miód który oprócz słodkiego smaku przynosi ze sobą korzyści zdrowotne.

Podobnie sytuacja przedstawia się i wówczas, gdy mamy na uwadze przetworzone chemicznie dania gotowe. Hamburgery, pizza, zapiekanki i inne fast-foody nie mają prawa znaleźć się w naszym menu.

Popularne rafinowane oleje roślinne oraz inne przetworzone tłuszcze zdecydowanie nie mają tu miejsca.

Odrzucenie nabiału często stanowi największe wyzwanie. Niestety mleko krowie nie jest zdrowe dla człowieka. Tłuszcze pochodzenia mlecznego są łatwiej tolerowane, dlatego niepasteryzowane masło ze sprawdzonego źródła lub gee są czasem spożywane przez osoby stosujące paleo jednak nie są zalecane.