Przepisy, produkty i sztuczki kulinarne

Dowiedz się więcej o tajnikach kuchni paleo

Przepis na placek z owocami – bez glutenu i mleka!

Takie oto placki zaserwował mi mój kochany małżonek w moje urodziny. Oczywiście gluten free - zamiast mąki użył tapioki czyli skrobi z manioku. Maniok, znany też jako cassava to [...]

Paleo bułka w 90 sekund – bez pieczenia!

Bez-zbożowa paleo bułka w 2 minuty - bez pieczenia! Nie jem pieczywa często, z reguły nawet nie myślę o pieczywie... jednak czasem (jak dziś rano) po prostu mam ochotę [...]

Kanapki na cukinii

Przed Wami moja alternatywa do kanapek z pieczywem. Cukinia świetnie sprawdza się w sałatkach i zupie, ale również jako baza do lekkich i zdrowych bezglutenowych kanapek! Najlepiej sprawdzają [...]

Majonez? Tak, ale tylko domowej roboty!

Wszyscy kochamy majonez, szczęśliwie jest on Paleo z zasady! niestety większość majonezów dostępnych w naszych sklepach to w około 75% rafinowany olej roślinny! Oleje roślinne zawierają znaczne ilości tłuszczów [...]

Muffiny marchewkowe z imbirem – bez glutenu i mleka

Muffiny marchewkowe z imbirem. Uwielbiane przez dzieci 🙂 Składniki 1 duża marchewka, 1 duża pietruszka,  5 jajek, 2 łyżki oleju kokosowego, 60g cukru brązowego, 150g mąki migdałowej, 1 [...]

Warzywne placki śniadaniowe – bez żadnej mąki i mleka

Dla tych, którzy szukają przepisu na placuszki śniadaniowe bez mąki kokosowej, migdałowej czy jakiejkolwiek innej. Bez glutenu i bez nabiału! Pyszny sposób by wprowadzić do diety więcej warzyw. [...]

‚Ryż’ z kalafiora z botwinką i pietruszką

Nowe oblicze kalafiora. Sprytny zamiennik dla tradycyjnego ryżu - niskokaloryczny i nisko-węglowodanowy, ale za to pełen witamin, minerałów i smaku! Świetnie sprawdza się w daniach mięsnych ale też rybnych 🙂 [...]

Kiwi w roli głównej

Dziś na śniadanie zielony koktajl z kiwi w roli głównej. Pełno wartościowy i odżywczy posiłek na początek dnia, który zapewni zastrzyk witamin i nawodni ciało. Koktajle to świetny [...]

Herbata z rozmarynem i pomarańczą

Herbatki owocowe są doskonałym trunkiem na jesienne dni. Rozgrzewają i oczyszczają organizm i nawadniają. Pijąc herbatę miedzy posiłkami (a nie podczas jedzenia) zapewniamy prawidłową pracę układu trawiennego. Warto [...]

Smak dzieciństwa – wątróbka wieprzowa z cebulką

Mięso to nie tylko masa mięśniowa! Pod względem zawartości białka wątróbka jest zbliżona do piersi z kurczaka — w 100 gramach znajdziesz 19 g protein o wysokiej wartości [...]

Szczawiówka inaczej

Uwielbiam zupy. Zimą nie ma nic lepszego niż miseczka gorącego warzywnego wywaru. Dziś chciałam się podzielić  z wami moim przepisem na gęstą, kremową szczawiówkę. Potrzebujesz: szczaw (świeży, mrożony [...]

Kalafiorowe Wypieki

Kalafior to niesamowicie wszechstronne i zdrowe warzywo często nie doceniane w naszych kuchniach. Tym czasem z kalafiora można zrobić prawie wszystko od 'ryżu' po ciasteczka. Poniższe składniki pozwolą [...]

paleo piramida zywieniowa

Piramida Żywieniowa Paleo

Idealnie zbalansowany posiłek składa się z dużej ilości warzyw, białka, zdrowych tłuszczów oraz odrobiny owoców.

Zapewnij sobie i swojej rodzinie pełnowartościowy posiłek wybierając produkty z zamieszczonej obok piramidy.

Wpisz swój adres email aby otrzymywać email z cennymi radami o zdrowym stylu życia i diecie Paleo

Mam na imię Marta, a Ty?

Superfood

Dowiedz się co zyskujesz jedząc te pyszności

Brokuły – Zielone bogactwo witamin

Brokuły są dobrem źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, kwas pantotenowy i kwas foliowy. [...]

Rzeżucha to prawdziwy skarb w zasięgu ręki

Rzeżucha to prawdziwy skarb w zasięgu ręki, zawiera witaminy A, B1, B2, C, E, K, PP, kwas foliowy, żelazo, wapń, sole mineralne, magnez, chrom, fosfor, łatwo przyswajalny jod [...]

Zdrowe Tłuszcze – Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek zawiera kwas oleinowy, należący do kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, który chroni przed miażdżycą, wrzodami czy cukrzycą. Kwas oleinowy reguluje również poziom cholesterolu, usprawnia przemianę materii i [...]

Grejpfrut – Cytrusowa pomoc w odchudzaniu

Grejpfrut - jedząc pół grejpfruta przed posiłkiem możesz stracić na wadze! Zawiera on bowiem związki, które pomagają obniżyć poziom insuliny, hormonu odpowiadającego za magazynowanie tłuszczu. Jest to także dobre [...]

Magiczny Kokos

Kokos oraz olej kokosowy wzmacnia metabolizm, jest łatwy do trawienia i wchłaniania. Chroni przed chorobami serca, zwiększając poziom dobrego cholesterolu i obniżenie złego cholesterolu. Olej kokosowy zawiera kwas [...]

Owoc kaki czyli persymona

Ten egzotyczny azjatycki owoc ma nie tylko wiele nazw (kaki, persymona, sharon, hurma, hebanowiec), ale też wiele prozdrowotnych właściwości. Kaki staje się coś coraz bardziej popularne i jest [...]

Pestki z dyni

Pestki dyni są źródłem witamin i minerałów. Dzięki wysokiej wartości odżywczej wpływają korzystnie na układ krążenia, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pobudzają przemianę materii. Mimo [...]

Kalafior – wszechstronne super warzywo

Kalafior - niskokaloryczny, lekkostrawny i nie wywołuje żadnych alergii. Po ich zjedzeniu długo czujemy się syci dzięki wysokiej zawartości błonnika, więc są wymarzonym składnikiem potraw dla odchudzających się. [...]

Boćwina – Więcej witamin niż jarmuż!

Boćwina - czy wiesz, że liście buraka mają więcej witamin i minerałów niż sałata czy szpinak? Więcej niż jarmuż! Magazyn 'Times' opublikował listę 'Super Food' - Boćwina stanęła [...]

Wiśnie – owoce, które skłaniają komórki rakowe do samobójstwa

Wiśnie zawierają pokaźną ilość przeciwutleniaczy, bo aż 400 mg na kazde 100 gram w tym bioflawonu – jednego z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy. Bioflawon niszczy wolne rodniki, a tym samym hamuje [...]

Truskawki czyli słodycz sezonu

Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Są też późniejsze odmiany owocujące wczesną jesienią. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją [...]

Porzeczki mają 4 razy więcej witaminy C niż cytrusy!

Porzeczki to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Białe, czerwone i czarne - wszystkie zachwycają smakiem, ale również właściwościami zdrowotnymi. Czarne porzeczki słyną z wysokiej zawartości witaminy C, czerwone [...]

Często zadawane pytania

Tutaj znajdziesz odpowiedzi na popularne pytania dotyczące diety paleo

Czasem składniki w paleo przepisach są droższe niż ich popularne wersje. Jednak zamiast pytać się czemu kosztują więcej, należało by się zastanowić dlaczego konwencjonalne jedzenie jest takie tanie? Produkcja na skalę przemysłową zapewnia niskie ceny niestety w procesie tym często cierpi jakość produktu a tym samym nasze zdrowie. Oszczędzanie na jedzeniu często kończy się większym rachunkiem w aptece… w ostatecznym podsumowaniu Paleo może okazać się nie tylko smaczniejszym i zdrowszym wyborem, ale też tańszym!
Paleo z zasady opiera się na zgodzie z natura i jedzeniu lokalnego i sezonowego pożywienia. Szczęśliwie te produkty są tańsze niż egzotyczne, sprowadzane z zagranicy owoce lub warzywa, zerwane zanim zdąża dojrzeć i wiezione do nas tysiące kilometrów by w chodnicach czekać klienta. Wiele przepisów paleo ma wyszukane składniki, jednak większość z nich można zastąpić ogólnie dostępnymi produktami.

W twoim koszyku nie znajdą się gotowe produkty i sosy, przekąski, chipsy i inne paczkowane jedzenie. Gotując w domu można zaoszczędzić krocie.

Warto też znaleźć lokalnego rolnika – kupując bezpośrednio u źródła możesz wynegocjować cenę i upewnić się skąd pochodzi nasze jedzenie i jak jest produkowane.

Kolejnym pomysłem jest wspólne kupowanie – ktoś z Twoich znajomych jedzie na zakupy? Kupując duże opakowania i dzieląc je zyskujesz czasem więcej niż oczekujesz do tego zakupy zamieniają się w towarzyskie wyjście a na świecie jest mniej opakowań.

Możesz też kupować hurtowo i mrozić, lub robić przetwory w słoikach.

Wybierz się do lasu! W końcu przecież człowiek to istota zbieracko-łowieca. Grzyby i jagody, zwłaszcza te ekologiczne nie są tanie a rodzinna sobotnia wycieczka do lasu to nie tylko wspaniała okazja by nazbierać trochę wartościowego i zdrowego jedzenia za darmo, ale również świetny pomysł na spędzenie wspólnego czasu na powietrzu.

Masz ogród? Posadź własne warzywa zioła! Jeśli nie masz kawałka ziemi to może balkon? Nawet kawałek osłonecznionego parapetu jest świetny 🙂 Rzeżucha rośnie świetnie w domu, a wiec zawsze można wyhodować własne jedzenie, zdrowe i wolne od pestycydów i nawozów.

Mąka migdalowa, mleko kokosowe i inne składniki na listach paleo przepisów nie zawsze są proste do znalezienia w lokalnym sklepiku. Warto czasem wybrać się do większych sklepów lub przejrzeć ofertę internetowa. Jednak najważniejsze jest by pamiętać, że wiele produktów można zrobić samemu lub zastąpić łatwiej dostępną wersja. Można tez wybrać przepis, który używa tylko lokalnych sezonowych produktów 🙂

Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców (najlepiej świeżych) zapewni i bogactwo witamin i minerałów w najbardziej przyswajalnej formie.

Więcej

Przyprawy i zioła nie tylko wzbogacą smak Twoich potraw, ale również pomogą Ci w utrzymaniu zdrowia.

Więcej

Orzechy i nasiona mają wiele dobroczynnych właściwości a zawarte w nich tłuszcze ułatwiają wchłanianie się witamin i minerałów.

Więcej