Przepisy, produkty i sztuczki kulinarne

Dowiedz się więcej o tajnikach kuchni paleo

Kiwi w roli głównej

Dziś na śniadanie zielony koktajl z kiwi w roli głównej. Pełno wartościowy i odżywczy posiłek na początek dnia, który zapewni zastrzyk witamin i nawodni ciało. Koktajle to świetny [...]

Babeczki dyniowe z mąką kokosową – bez glutenu

Dyniowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem czas na deser - muffinki dyniowe. Te pyszne babeczki są świetne dla dzieci, bo przemycają zdrową dynię do nich diety. Przepis na [...]

Herbata z rozmarynem i pomarańczą

Herbatki owocowe są doskonałym trunkiem na jesienne dni. Rozgrzewają i oczyszczają organizm i nawadniają. Pijąc herbatę miedzy posiłkami (a nie podczas jedzenia) zapewniamy prawidłową pracę układu trawiennego. Warto [...]

Jesienna konfitura – domowy dżem z dyni i pomarańczy

Jesień to nadal czas przetworów. W listopadzie wekujemy domowy dżem z dyni i pomarańczy. Składniki: jedna duża dynia - ok 5 kg 1 kg pomarańczy 1/2 kg brązowego [...]

Sezonowa zupa krem z dyni

W tym tygodniu odwiedza mnie mama. Razem spędzamy dni w kuchni rozmawiając, śmiejąc się i oczywiście gotując! Szykujemy wielkie porcje i wekujemy do słoików, miło będzie otworzyć zupkę, [...]

Jarmuż? No jasne! Najzdrowsze czipsy na świecie

Warzywne czipsy są ostatnio bardzo popularne. poniżej przepis na takowe z Jarmużu. Smaczny sposób by wprowadzić te wspaniałe warzywo do diety dzieci. Jarmuż Oliwa z oliwek z pierwszego [...]

Zupa krem z kabaczka i selera z mlekiem kokosowym

Wrzesień to sezon na kabaczki a więc na obiad lub lekką kolację w chłodny jesienny wieczór polecam zupę krem zabielaną mlekiem kokosowym. Potrzebujesz: pół kabaczka pół korzenia selera [...]

Przepis na chipsy jabłkowe – zdrowa, lekka i chrupiąca przekąska

Chipsy jabłkowe lub też po prostu suszone jabłka to świetna alternatywa na lekka zdrową przekąskę. Doskonale sprawdza się też jako deser i drugie śniadanie do pracy lub szkoły. [...]

Zielony koktajl ze szpinakiem z nasionami chia

Pomysł na śniadanie lub pyszną odżywczą przekąskę. Zielony koktajl z liśćmi szpinaku, posypany nasionami chia. Świetny sposób by wprowadzić do swojej diety dobroczynnej zieleniny 🙂 Składniki na jedna porcje: [...]

Kanapki na cukinii

Przed Wami moja alternatywa do kanapek z pieczywem. Cukinia świetnie sprawdza się w sałatkach i zupie, ale również jako baza do lekkich i zdrowych bezglutenowych kanapek! Najlepiej sprawdzają [...]

Domowe probiotyki – przepis na ogórki kiszone i małosolne

Kiszone warzywa i owoce, są źródłem między innymi witaminy C i witamin z grupy B, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Zawierają także prowitaminę A [...]

Sos sałatkowy pomidorowo-sezamowy

Sos sałatkowy pomidorowo-sezamowy: 10 żółtych pomidorków koktajlowych (lub ok 100 gram innych ulubionych pomidorów) łyżka soku z cytryny łyżka tahini (kruszone ziarna sezamu) szczypta soli, pieprzu i słodkiej [...]

paleo piramida zywieniowa

Piramida Żywieniowa Paleo

Idealnie zbalansowany posiłek składa się z dużej ilości warzyw, białka, zdrowych tłuszczów oraz odrobiny owoców.

Zapewnij sobie i swojej rodzinie pełnowartościowy posiłek wybierając produkty z zamieszczonej obok piramidy.

Wpisz swój adres email aby otrzymywać email z cennymi radami o zdrowym stylu życia i diecie Paleo

Mam na imię Marta, a Ty?

Superfood

Dowiedz się co zyskujesz jedząc te pyszności

Owoc kaki czyli persymona

Ten egzotyczny azjatycki owoc ma nie tylko wiele nazw (kaki, persymona, sharon, hurma, hebanowiec), ale też wiele prozdrowotnych właściwości. Kaki staje się coś coraz bardziej popularne i jest [...]

Pestki z dyni

Pestki dyni są źródłem witamin i minerałów. Dzięki wysokiej wartości odżywczej wpływają korzystnie na układ krążenia, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pobudzają przemianę materii. Mimo [...]

Grejpfrut – Cytrusowa pomoc w odchudzaniu

Grejpfrut - jedząc pół grejpfruta przed posiłkiem możesz stracić na wadze! Zawiera on bowiem związki, które pomagają obniżyć poziom insuliny, hormonu odpowiadającego za magazynowanie tłuszczu. Jest to także dobre [...]

Czy wiedziałeś, że awokado to owoc nie warzywo?

Owoc awokado to jedno z najbogatszych źródeł witamin i minerałów, zawiera m.in.: witaminy A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, a także wapń, potas i [...]

Najzdrowsze owoce

Owoce jagodowe do których należą maliny, borówki, jeżyny, jagody, truskawki, porzeczki, agrest itp. Mają niewiele kalorii, za to sporo witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Wszystkie obecne w owocach [...]

Kalafior – wszechstronne super warzywo

Kalafior - niskokaloryczny, lekkostrawny i nie wywołuje żadnych alergii. Po ich zjedzeniu długo czujemy się syci dzięki wysokiej zawartości błonnika, więc są wymarzonym składnikiem potraw dla odchudzających się. [...]

Wiśnie – owoce, które skłaniają komórki rakowe do samobójstwa

Wiśnie zawierają pokaźną ilość przeciwutleniaczy, bo aż 400 mg na kazde 100 gram w tym bioflawonu – jednego z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy. Bioflawon niszczy wolne rodniki, a tym samym hamuje [...]

Porzeczki mają 4 razy więcej witaminy C niż cytrusy!

Porzeczki to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Białe, czerwone i czarne - wszystkie zachwycają smakiem, ale również właściwościami zdrowotnymi. Czarne porzeczki słyną z wysokiej zawartości witaminy C, czerwone [...]

Świeże zioła? U mnie w dużych ilościach! Moje ulubione to pietruszka!

Świeże zioła? U mnie w dużych ilościach! Moje ulubione to pietruszka! Bardzo popularna i niedroga - łatwa do wyhodowania samemu - nawet na parapecie. Natka pietruszki jest bardzo [...]

Truskawki czyli słodycz sezonu

Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Są też późniejsze odmiany owocujące wczesną jesienią. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją [...]

Arbuzowa radość – jedz bezkarnie i ciesz się zdrowiem

Uwielbiam arbuzy. W sezonie letnim ciężko o lepszy owoc dla ochłody. Świetnie smakuje sam, a także w połączeniu z mięta i truskawkami jako lekki koktajl. Arbuz ma tylko [...]

Kapusta Pekińska – niepozorne warzywo pełne witamin

Czy wiedziałeś ze kapusta pekińska ma więcej witamin na każda 1 kalorie niż szpinak? Do tego jest tańsza i łatwiej dostępna.  

Często zadawane pytania

Tutaj znajdziesz odpowiedzi na popularne pytania dotyczące diety paleo

Czasem składniki w paleo przepisach są droższe niż ich popularne wersje. Jednak zamiast pytać się czemu kosztują więcej, należało by się zastanowić dlaczego konwencjonalne jedzenie jest takie tanie? Produkcja na skalę przemysłową zapewnia niskie ceny niestety w procesie tym często cierpi jakość produktu a tym samym nasze zdrowie. Oszczędzanie na jedzeniu często kończy się większym rachunkiem w aptece… w ostatecznym podsumowaniu Paleo może okazać się nie tylko smaczniejszym i zdrowszym wyborem, ale też tańszym!
Paleo z zasady opiera się na zgodzie z natura i jedzeniu lokalnego i sezonowego pożywienia. Szczęśliwie te produkty są tańsze niż egzotyczne, sprowadzane z zagranicy owoce lub warzywa, zerwane zanim zdąża dojrzeć i wiezione do nas tysiące kilometrów by w chodnicach czekać klienta. Wiele przepisów paleo ma wyszukane składniki, jednak większość z nich można zastąpić ogólnie dostępnymi produktami.

W twoim koszyku nie znajdą się gotowe produkty i sosy, przekąski, chipsy i inne paczkowane jedzenie. Gotując w domu można zaoszczędzić krocie.

Warto też znaleźć lokalnego rolnika – kupując bezpośrednio u źródła możesz wynegocjować cenę i upewnić się skąd pochodzi nasze jedzenie i jak jest produkowane.

Kolejnym pomysłem jest wspólne kupowanie – ktoś z Twoich znajomych jedzie na zakupy? Kupując duże opakowania i dzieląc je zyskujesz czasem więcej niż oczekujesz do tego zakupy zamieniają się w towarzyskie wyjście a na świecie jest mniej opakowań.

Możesz też kupować hurtowo i mrozić, lub robić przetwory w słoikach.

Wybierz się do lasu! W końcu przecież człowiek to istota zbieracko-łowieca. Grzyby i jagody, zwłaszcza te ekologiczne nie są tanie a rodzinna sobotnia wycieczka do lasu to nie tylko wspaniała okazja by nazbierać trochę wartościowego i zdrowego jedzenia za darmo, ale również świetny pomysł na spędzenie wspólnego czasu na powietrzu.

Masz ogród? Posadź własne warzywa zioła! Jeśli nie masz kawałka ziemi to może balkon? Nawet kawałek osłonecznionego parapetu jest świetny 🙂 Rzeżucha rośnie świetnie w domu, a wiec zawsze można wyhodować własne jedzenie, zdrowe i wolne od pestycydów i nawozów.

Mąka migdalowa, mleko kokosowe i inne składniki na listach paleo przepisów nie zawsze są proste do znalezienia w lokalnym sklepiku. Warto czasem wybrać się do większych sklepów lub przejrzeć ofertę internetowa. Jednak najważniejsze jest by pamiętać, że wiele produktów można zrobić samemu lub zastąpić łatwiej dostępną wersja. Można tez wybrać przepis, który używa tylko lokalnych sezonowych produktów 🙂

Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców (najlepiej świeżych) zapewni i bogactwo witamin i minerałów w najbardziej przyswajalnej formie.

Więcej

Przyprawy i zioła nie tylko wzbogacą smak Twoich potraw, ale również pomogą Ci w utrzymaniu zdrowia.

Więcej

Orzechy i nasiona mają wiele dobroczynnych właściwości a zawarte w nich tłuszcze ułatwiają wchłanianie się witamin i minerałów.

Więcej