Dyniowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem czas na deser – muffinki dyniowe. Te pyszne babeczki są świetne dla dzieci, bo przemycają zdrową dynię do nich diety.

Przepis na 12 babeczek:

  • 200 gram dyni
  • 1 duży banan
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 80 gram mąki kokosowej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W robocie kuchennym lub blenderze o dużej mocy miksujemy jajka, rozgniecionego widelcem banana oraz pokrojoną w kawałki dynię. Dodajemy olej kokosowy, cukier oraz cynamon i imbir. dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę kokosową. Masa powinna być dosyć gęsta.

Foremki smarujemy olejem kokosowym lub wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy przez około 25 – 30 min.

Smacznego. Świetnie smakuje z dyniowym dżemem.
babeczki dyniowe