Kalafior to niesamowicie wszechstronne i zdrowe warzywo często nie doceniane w naszych kuchniach. Tym czasem z kalafiora można zrobić prawie wszystko od ‚ryżu’ po ciasteczka.

Poniższe składniki pozwolą Ci upiec bułeczki, muffinki i kruche ciasteczka,

1 średniej wielkości główka kalafiora
3 łyżki mąki migdałowej
1 łyżka mąki kokosowej
2 jajka
szczypta soli

Surowy kalafior zmienić drobno w robocie kuchennym lub posiekać, dodać suche składniki i jajka, zagnieść ciasto.

Bułeczki sezamowe – dodatkowo pół łyżeczki czosnku granulowanego i sezam do posypania, piec ok 15-20 min w 200 stopniach.

Kalafiorowe ciasteczka – zamiast czosnku granulowanego dodajemy odrobinę miodu i dodatkowa łyżkę mąki migdałowej, pieczemy około 12 minut w 200 stopniach.

Kalafiorowe muffinki – jak wyżej oraz dodatkowe jajko, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – piec ok 20-25 min w 200 stopniach.

Smacznego!