Jesień to nadal czas przetworów. W listopadzie wekujemy domowy dżem z dyni i pomarańczy.

Składniki:

  • jedna duża dynia – ok 5 kg
  • 1 kg pomarańczy
  • 1/2 kg brązowego cukru
  • łyżka soku z cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 50 gram żelatyny spożywczej (lub galaretki pomarańczowej)

Dynię umyć i obrać. 1 kilogram drobno pokroić w kostkę, pozostała część zetrzeć na tarce lub w robocie kuchennym. Dynię przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na bok by puściła soki. Obieramy i kroimy pomarańcze w drobną kostkę. Dokładamy do dyni i razem doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy moc kuchenki i regularnie mieszając gotujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy sok z cytryny i żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowe 🙂 można wekować!