Chipsy jabłkowe lub też po prostu suszone jabłka to świetna alternatywa na lekka zdrową przekąskę. Doskonale sprawdza się też jako deser i drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Dzieci uwielbiają ten chrupiący słodki przysmak. Jesień już za pasem, sezon na jabłka rozpoczęty a więc suszymy!

Przyrządzenie jest bardzo proste wymaga tylko piekarnika oraz cierpliwości.

Jabłka umyć i wytrzeć. Nie trzeba obierać, jednak można – zwłaszcza, jeśli będziemy podawać je dzieciom, ponieważ po wyschnięciu skórka może być twarda. w przypadku niedużych jabłek usuwamy kor z pestkami bez rozcinania jabłka na pól i kroimy na cienkie 2 milimetrowe plasterki tak by uzyskać okrągłe talarki z dziurką w środku – niczym ciastko. większe jabłka można przekroić na pół i wtedy pokroić na poprzeczne plastry.

chipsy jabłkowe - talarki

Gotowe plastry układamy płasko na tacy pokrytej papierem do pieczenia (najlepiej brązowym – biały był wybielany chemicznie a my robimy zdrową przekąskę), tak by nie dotykały się na wzajem. Jabłka można lekko skropić sokiem z cytryny lub posypać cynamonem wedle uznania, same w sobie są również pyszne!

Suszymy w piekarniku rozgrzanym do 80 stopni z włączonym termoobiegiem przez 3 godziny. W połowie należy przewrócić chipsy na drugą stronę. Chipsy powinny być suche i chrupiące – jeśli są nadal wilgotne należy przedłużyć czas o kolejne pół godziny z lekko otwartym piekarnikiem.

Chipsy należy przechować w szczelnych pojemnikach aby nie stały się miękkie. Smacznego.