Mięso to nie tylko masa mięśniowa! Pod względem zawartości białka wątróbka jest zbliżona do piersi z kurczaka — w 100 gramach znajdziesz 19 g protein o wysokiej wartości biologicznej. Organy zwierzęce kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów w najwyższym stężeniu. Wątróbka na przykład na 120 razy więcej składników odżywczych niż szybka na każde 100 gram każdego z produktów. Dodatkowo podroby są dużo tańsze! Szanujmy całe zwierze i doceniajmy dobroci, jakie przynoszą.

Wątróbka wieprzowa zawiera dwa razy więcej żelaza niż inne wątróbki i dużo witaminy D. Wołowa natomiast ma największą zawartością witaminy B2 i B12, potrzebnych dla efektywnej naprawy mikrouszkodzeń włókien mięśniowych, czyli tak zwanych ‚zakwasów’. Cielęca jest najbogatsza w cynk oraz witaminę A, a wątróbka z kurczaka – w kwas foliowy. Polecam także wątróbkę z królika, zawiera dużo białka, żelaza, fosforu, witaminy A i niacyny i jest bardzo delikatna w smaku.

W 100 gramach wątróbki znajdziemy ponad połowę dziennej dawki witaminy PP, która bierze udział w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów, a także utrzymuje w dobrym stanie nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Co ważne, rozszerzając naczynia krwionośne, witamina ta usprawnia funkcjonowanie mózgu.

Wątróbka jest jedynym mięsem zawierającym znaczące ilości witaminy C – 100 gram zawiera 24 mg tej zbawiennej i niezbędnej dla naszego zdrowia i odporności witaminy.

Rolą wątroby w każdym organizmie jest usuwanie toksyn oraz ich neutralizacja. Nie oznacza to jednak, że wszystkie szkodliwe związki i trucizny akumulują się w wątrobie! Tam odbywa się proces neutralizacji (rozkładu) substancji toksycznych na substancje łatwe do wydalenia lub nieszkodliwe. Wątroba pełni funkcje magazynujące jednak nie dla toksyn. Jest rezerwuarem wielu cennych dla życia substancji: od cholesterolu począwszy na mikroelementach niezbędnych do życia kończąc. Stanowiąc zapas substancji na wszelki wypadek braków w naszym pożywieniu. Dzięki tej właściwości magazynującej istotne mikroskładniki, ludzie mogli się przemieszczać poza teren, w którym znajduje się pożywienie bez ryzyka, że nawet chwilowy stan niedoboru ważnych mikroelementów doprowadziłby do chorób i śmierci.

W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na wątróbkę. Osobiście uwielbiam klasyczną wersję z cebulką:

– Wątróbkę wieprzową kroimy na wąskie paski.

– Smażymy w niskiej temperaturze na oleju kokosowym.

– Dodajemy cebulkę.

– Solimy ją dopiero po smażeniu, ponieważ wątróbka może stwardnieć i mięć gorzki smak.

– Również pieprz, tymianek i majeranek dodajemy dopiero pod koniec przyrządzania.

Ja podaję z kalafiorowym ryżem i dużą porcją sałatki z ogórkami kiszonymi.