Jajka zawierają komplet aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie wytwarza, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. W jajkach znajdziemy m.in. witaminy A, D, E, z grupy B, żelazo, fosfor, selen, cynk, wapń, magnez itp. Jajko kurze to znakomite źródło łatwo przyswajalnego białka. Spożywane regularnie usprawnia pracę przewodu pokarmowego, ułatwia trawienie tłuszczów, wzmacnia mięśnie szkieletowe. Jajko to produkt niezbędny w diecie osób aktywnych, dbających o szczupłą sylwetkę.
Niezwykle wazne jest jednak by wybierac jajka od kur chowanych na wolnym wybiegu. Kury mają nielimitowany dostęp do świeżego powietrza i znajdującej się na wybiegu roślinności. Takie jaka maja duzo wiecej witamin i kwasow tluszowych omega 3 ktore sa niezbedne dla prawidlowego funkcjonowania organizmu.