Owoc awokado to jedno z najbogatszych źródeł witamin i minerałów, zawiera m.in.: witaminy A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, a także wapń, potas i fosfor.
Awokado jest bogate w jednonienasycone tłuszcze, które budują zdrowie serca i pomagają obniżać ciśnienie krwi. Jednonienasycone tłuszcze zawarte w awokado zawierają fitoskładnik beta-sitosterol, obniżają poziom LDL i triglicerydów przy jednoczesnym wzroście HDL we krwi. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą zapobiegać lub odwrócić oporność insulinową, jedną z przyczyn cukrzycy typu II. Wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi. Zawarta w awokado witamina B6 oraz naturalny kwas foliowy z wysokiej zawartości folianów, pomagają regulować homocysteinę, która w nadmiarze jest zwiastunem złego stanu serca. Kwas foliowy jest powszechnie zalecany kobietom w ciąży, aby pomóc rozwijać mózg płodu oraz inne narządy. Foliany zmniejszają również ryzyko udaru. Awokado łączy w sobie zdrowe dla mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E, co jest klinicznie potwierdzone jako prewencja przeciw rozwojowi choroby Alzheimer’a, a nawet cofaniu jej we wczesnym stadium. Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów – zawarta w nim miedź normalizuje funkcje enzymatyczne wątroby i ustępowanie stłuszczenia.
Awokado zawiera karotenoid – luteinę, który jest przeciwutleniaczem, chroniącym oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Awokado zawiera fitoskładniki takie jak polifenole i flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne – stan zapalny uważany jest za zjawisko leżące u podstawy większości chorób niezakaźnych. Składniki odżywcze i enzymy zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne w żołądku. To poprawia zdolność ciała do wchłaniania karotenoidów i substancji odżywczych. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, a likopen jest składnikiem, który redukuje ryzyko wystąpienia udaru i raka prostaty. Awokado może również pomóc chronić przed rakiem piersi.
Awokado jest jednym z niewielu naturalnych produktów, które zwierają duże ilości przeciwutleniacza glutationu wspierającego wątrobę i system nerwowy. Glutation jest odpowiedzialny za uzupełnianie i „odzyskiwanie” innych przeciwutleniaczy w ciele. Jest niezbędny dla silnego systemu immunologicznego.