Mamy lipiec i pełnię lata a razem z nią wszystkie dobroci tego sezonu.

Cieszmy się więc jagodami – najlepiej prosto z lasu, ostatnimi truskawkami. Dojrzale są już też  maliny,  jeżyny, porzeczki oraz agrest.

Na drzewach wiszą jeszcze czereśnie, pojawiają się wiśnie oraz śliwki. Morele, nektarynki i brzoskwinie są coraz bardziej popularne w naszym kraju, ale nie zapominajmy też o bardziej tradycyjnym przysmaku jakim jest rabarbar.

W gorące dni najlepszą ochłodę da Ci arbuz – dodatkowo możesz go jeść zupełnie bezkarnie jakoże w 90% sklada się z wody napakowanej wręcz witaminami.

Na warzywnym froncie czas na paprykę, pomidory, rzodkiewki, ogóeki, cukinie i oberżyny. Sałata lodowa, karbowana, masłowa i rzymska oraz szpinak, szczaw, rukola, boćwina i rukiew wodna już na Ciebie czekaja, a tutaj możesz dowiedzieć się wiecej o roślinach liściastych i jak je przechowywać by zachowawy świeżość na dlużej.

Dla fanów roślin strączkowych też nie zabraknie radości w postaci fasolki szparagowej, groszku cukrowego i zielonego oraz bobu.

Kapustą włoską, białą i czerwoną cieszymy się już od zeszlego miesiąca, ale nigdy nie zawiele brokułów i kalafioru. Dojrzewa też seler, por, kalarepa,  cebula dymka i zwykła, szczypior oraz czosnek. Pod ziemią pietruszka, marchew i ziemniaki a w lesie chowają się kurki? kto sie wybiera na poszukiwania??