Zboża zawierają lektyny – białka których nie jesteśmy w stanie rozłożyć na proste aminokwasy i robią dużo szkody w naszych organizmach m.in. powodują autoagresję organizmu co prowadzi do wielu chorób. Prawie wszystkie przewlekłe choroby doczesnych czasów są związków z podwyższonym poziomem insuliny, insulinoodpornością oraz stanami zapalnymi! Co więcej, jako ze zboża uszkadzają jelita – kosmki jelitowe, które są odpowiedzialne za wchłanianie witamin i minerałów, zaczynają przepuszczać inne toksyny, które w procesie rozkładu produktów zbożowych i mlecznych dostają się do kwi, a mowa tu np. o gluteomorfini oraz kazomorfinie, które są opiatami i niszczą organizm jak np. heroina, morfina czy kodeina; nie wspominając o bardzo toksycznych lektynach i glidynach. Krotko mówiąc, nasze DNA nie posiada kodu (nie produkuje aminokwasów/białek), które by mogły rozkładać białka zbóż i itd.