Czerwiec to pierwszy miesiąc lata a razem z nim pierwsze plony wielu owocow i warzyw:

 Owoce jagodowe: w tym truskawki i maliny, Dojrzewają też porzeczki oraz agrest. Z owoców pestkowych można już cieszyć się smakiem czereśni.

Mój osobisty faworyt to arbuz. Dla tych którzy lubią bardziej wyszukane smaki polacam     rabarbar. Można tez już wyglądać kwiatów czarnego bzu.

Wśród warzyw rozpocznamy sezon na: pomidory, rzodkiewki, ogórki, cukinie i szparagi.

Dla fanów liści to istyny raj –  sałata karbowana i masłowa oraz szpinak i szczaw już czekają na zbiory. Również rukola boćwina i  natka pietruszki. Chociaż na korzeń jeszcze trzeba poczekać liście selera śćinamy juz teraz – by mogły odrosnąc po raz kolejny.

Z warzyw kapustnych młode brokuły i kalafior oraz kaputa i kalarepa pojawia się juz na lokalnych rynkach. Można też spotkać marchewkę i młode ziemniaki.

Pierwsze strączki to fasolka szparagowa, groszek cukrowy i zielony oraz bób.

Warzywa cebulowe: szczypior, cebula dymka, por oraz młody czosnek.