Październik kojarzy nam się ze zmianą pogody i złotymi liśćmi w parku, tym czasem jesień to sezon zbiorów wielu warzyw. Ostatnia chwila by cieszyć się pomidorami i papryką. Zupy kremy z kabaczka i dyni to świetny pomysł na obiad lub nawet lekką kolacje. Sałata i inne rośliny liściaste nadal dostępne, brokuły i brukselka czekają na Ciebie 🙂 Jesień to czas wykopu ziemniaków, marchwi, pietruszki, buraków i selera. Karczochy, kalarepa i czarna rzepa też już dojrzały.

W lasach nadal znajdziemy grzyby a na drzewach dojrzewają orzechy i kasztany.

Owoce już prawie znikają z ogrodów, jednak nadal możesz rozkoszować się jabłkami, gruszkami i śliwkami. Winogrona dojrzały już w pełni a pigwa czeka na krzaczkach. Warto też zaznajomić się z owocami dzikiej róży, które są bogactwem witaminy C jak też z żurawiną i głogiem.

Jesień ma swoje dobre strony 🙂