Ten egzotyczny azjatycki owoc ma nie tylko wiele nazw (kaki, persymona, sharon, hurma, hebanowiec), ale też wiele prozdrowotnych właściwości. Kaki staje się coś coraz bardziej popularne i jest już uprawiane w południowej europie dzięki temu coraz częściej trafia do polskich sklepów w całkiem przystępnej cenie. wybieraj owoce mięsiste, o pomarańczowoczerwonej barwie z połyskujące jadalną skórką.

Owoc kaki jest źródłem witaminy A, witaminy CE, K, B5, B6, B9 oraz błonnika pokarmowego  i pektyn. Ponadto jest bogaty w karoteny, polifenole i wapń potas i żelazo, sód, fosfor i magnez. Przez obecność przeciwutleniaczy znalazł zastosowanie do leczenia przeróżnych schorzeń w tym nowotworów z uwagi na zawartość przeciwrakowych fito-związków.

Przeciwutleniacze

Owoc kaki zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność. Jest ona także między innymi silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu niszczy wolne rodniki i spowalnia proces starzenia.

Innym antyoksydantem jest tu witamina A, która ma działanie antybakteryjne, ujędrniające i odmładzające dla skóry, włosów i paznokci oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Zawarty w tym owocu beta-karoten (prowitamina A), jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku. Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.

 

Układ trawienny

Persymona zawiera pektynę, która wspomaga procesy trawienia oraz pomaga przy zaburzeniach trawienia. Kaki to bogate źródło błonnika, który wpływa korzystnie na układ pokarmowy – około 6 gram na każde 100 gram a wiec 3 razy więcej niż słynące z zawartości błonnika jabłka. Błonnik zapewnia poczucie sytości na dłużej i reguluje poziom cukru we krwi co sprawia, że owoc ten pomimo swojego naturalnie słodkiego smaku może być spożywany przez diabetyków.

Cholesterol

Jeszcze jedną zaletą persymony jest obniżanie ogólnego poziomu cholesterolu oraz stężenia cholesterolu LDL w organizmie, a także nadtlenków lipidowych i trójglicerydów.  Jeśli więc borykasz się z podwyższonym cholesterolem persymona to owoc dla Ciebie.

Metabolizm

Kaki jest bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy, tiamina i innych witamin, które w dużym stopniu wspierają procesy enzymatyczne i czynności metaboliczne w organizmie. Sharon przyśpiesza metabolizm i pomaga utrzymać dobry poziom energii oraz zgrabną sylwetkę.

Usuwanie nadmiaru wody 

Persimmon zawiera duże ilości składników mineralnych, takich jak wapń i potas. Te minerały skutecznie zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie i obrzękom. Owoce te działają jako  moczopędnie bez żadnych skutków ubocznych.

Detox

Duże ilości składników odżywczych i flawonoidów w persymonie sprawiają, że owoce są bardzo pomocne w produkcji żółci w organizmie, która usuwa toksyny nagromadzone w okrężnicy. Tym samym kaki chroni również przed rakiem jelita grubego.

Nowotwory

Owoce kaki są szczególnie cenne w walce z białaczką – według badań wyciąg z sharonu, może przyczynić się do zahamowania rozwoju złośliwych komórek i ich śmierci (apoptozy). Rzeczywiście – w zależności od dawki po trzech dniach kuracji badacze obserwowali wyraźne uszkodzenia w komórkach nowotworowych oraz ich obumieranie.

Wydolność psychiczna

Miedź zawarta w tym owocu poprawia krążenie krwi w całym organizmie przez co zwiększenie funkcji poznawcze i wydolność psychiczną. Dobrą pamięć, zwiększa zdolność koncentracji to tylko niektóre z korzyści jakie przynosi owoc kaki.

natural-880069_1280