98% Wapnia w organizmie znajduje się w kościach, 1% w zębach. Jednak jego rola nie kończy się tutaj – wapń jest zaangażowany w bardzo wiele innych funkcji organizmu, w tym skurcze mięśni i regulację pracy serca, przewodnictwo nerwowe, komunikację komórkową, krzepnięcie krwi i regulację enzymów, a to tylko kilka z nich.

Dzienne zapotrzebowanie to około 1000 mg wapnia.

Nawet jeśli dostajesz odpowiednie ilości wapnia, liczy się wchłanianie. Człowiek jest w stanie maksymalnie wchłonąć tylko połowę wapnia zjedzonego wraz z pożywieniem, a z wiekiem ta zdolność jeszcze dodatkowo się zmniejsza. Na przykład kobiety po menopauzie przyswajają tylko kilka procent wapnia z pożywienia.

Istnieje wiele czynników, które zarządzają gospodarką wapniową w organizmie. Najważniejszym punktem programu jest oczywiście witamina D, niezbędny jest również magnez oraz witamina K2. Bez witaminy K2, występującej głównie w produktach zwierzęcych organizm nie potrafi kierować wapnia do kości, zamiast tego wapń dostaje się do tkanek miękkich – na przykład tętnic, co prowadzi do bardzo tragicznego w skutkach połączenia osteoporozy i miażdżycy. Bez tej witaminy ciało staje się bardziej podatne na próchnicę zębów, choroby serca, raka prostaty, raka wątroby, cukrzycy, zmarszczki, otyłość, żylaki i inne dolegliwości.

Jest jeszcze kilka innych minerałów i pierwiastków śladowych niezbędnych, do dobrego zarządzania wapniem w naszym organizmie. Należą tutaj cynk, miedź (która jest antagonistą cynku), mangan, bor, stront, kobalt i fosfor. Również regularne ćwiczenia obciążające pomagają organizmowi lepiej wykorzystać wapń, jako minerał do stymulowania wzrostu kości.

By zapewnić dobre wchłanianie stosunek wapnia do fosforu w pożywieniu powinien wynosić przynajmniej 2:1. W przeciwnym wypadku wapń będzie wypłukiwany z kości, aby zrównoważyć dostarczony fosfor. Tak dzieje się w przypadku mleka i produktów mlecznych. Prawidłowej gospodarce wapniowej szkodzi również dieta wysoko sodowa, kofeina i alkohol. Ponad to fityniany zawarte w ziarnach, roślinach strączkowych, łupinach orzechów oraz szczawiany zmniejszają wchłanianie się wapnia.

Wiele warzyw liściastych jest doskonałym źródłem wapnia, szczególnie jarmuż i gorczyca. Istnieje kilka warzyw w tym szpinak, które są doskonałym źródłem wapnia, jednak z uwagi na obecność kwasu szczawiowego należy je gotować w celu zwiększenia biodostępności wapnia.
Inne pokarmy, które zawierające wapń to na przykład orzechy brazylijskie, migdały, orzechy laskowe, niektóre suszone owoce, takie jak morele, figi i kiwi. Algi są również dobrym źródłem.

Zawartość wapnia w 100g:

Szproty                        800-1000 mg
Ziarno sezamowe       785 mg
Szpinak gotowany     600 mg
Sardynki w oleju      400-500 mg
Figi suszone                280 mg
Migdały                        250 mg
Orzechy laskowe        220 mg
Natka pietruszki        190 mg
Rzeżucha                     190 mg
Jarmuż                        150 mg
Brokuły                       100 mg
Seler                              60 mg
Marchew                      45 mg
Rzodkiew                     35 mg
Jedno jajko                  34 mg